Den nye forfatterøkonomien

Etter å ha lest Arne Krokans essay om «den nye forfatterøkonomien» (Prosa nr. 4/11), der han blant annet skriver om at den teknologiske utviklingen vil gi forlagsbransjen store utfordringer og at det vil bli vanskeligere enn tidligere for forfatterne å tjene penger på bøkene siden. Dagens og fremtidens digitale løsninger åpner for uendelig mange nye måter å publisere og distribuere litteratur på.  Forlag, bokhandlere og bibliotek vil bli mindre viktige publiseringskanaler. De som ikke evner omstilling og nytenkning vil rett og slett bli borte.

Innen musikk og film har vi gjentatte eksempler på at piratkopiering og fildeling ikke lar seg stoppe. Om noe blir stoppet, ja sågar dømt for denne typen virksomhet dukker tilsvarende tjenester opp på et øyeblikk. Musikkbransjen har vært nødt til å omstille seg og funnet nye og andre måter å tjene penger på og de har i alle fall til en viss grad lykkes. Dette alene burde være nok til at forlagsbransjen melder seg på med et ønske om å være med på å sette standard for hvordan litteraturens teknologiske fremtid skal bli. Jeg kan ikke tenke meg annet enn at økt bruk av tekstgeneratorer og automatisk journalistikk for å produsere litteratur vil gjøre noe med kvaliteten på det som publiseres og at et viktig fokus fremover må være å sikre kvaliteten på kunnskapen som produseres, dette gjelder i særdeleshet faglitteratur. Arne Krokan sier også i sitt essay at digitaliseringen vil føre til at flere forfattere blir borte – bare de beste og de som har annen hovedinntekt vil klare seg. Marerittet må jo være dersom vi ender opp med at fremtidig faglitteratur produseres av tekstgeneratorer og forfattere «kjøpt opp» av store kommersielle selskap.

Jeg kan for så vidt forstå at forlagsbransjen, spesielt av økonomiske grunner, er skeptisk og tilbakeholden til å ta i bruk den nye teknologien, selv om de på denne måten i verste fall er med på å grave sin egen grav, som Herodes Falsk så treffende sa det i sin kronikk «Forlag i fosterstilling» i aftenposten 5.1.2012: «Man må ikke nødvendigvis ha en hagle for å skyte seg selv i foten. Det er ofte nok å rulle seg sammen i fosterstilling og nekte å ta i mot utfordringer». Det jeg ikke forstår er hvordan en så stor bransje tilsynelatende har tatt på seg «skylappene» og latt store kommersielle aktører få et kraftig forsprang i en utvikling som går så raskt at de mest sannsynlig er satt på sidelinja for langt tid om ikke for alltid.

Avslutningsvis må jeg også si at jeg kanskje blir like fasinert av hvor mye endringsvegring som finnes blant oss når det gjelder ny teknologien (inkl. meg seg), det være seg lesebrett eller andre teknologiske «dupeditter». Dette står i skarp kontrast med teorien om teknikum (introdusert av Kevin Kelly, omtalt i Arne Krokans nye bok «Digital økonomi 2.0») som hevder at mennesket har en «utviklings-drivkraft også når det gjelder teknologi, som fungerer omtrent på samme måte som evolusjonen gjør i biologien». Med det som bakgrunn skulle man tro at de fleste av oss ønsket teknologiske nyvinninger velkommen.

Som mor til to gutter, er jeg opptatt av å redusere tiden mine barn bruker fremfor en skjerm og det er nok en fare for at jeg møter meg selv i døra den dagen e-bøkene er standard i hjemmet. Men jeg har bestemt meg for å ønske utviklingen velkommen! Det er verdien og gleden ved å lese bøker jeg ønsker å overføre til mine barn – i den forbindelse er formatet uinteressant. Lesebrett er herved satt på ønskelistenJ

Reklamer
Dette innlegget ble publisert i Uncategorized. Bokmerk permalenken.

1 svar til Den nye forfatterøkonomien

  1. Lise sier:

    Å stoppe den teknologiske utviklingen vil være en formidabel jobb, i praksis er det umulig. Forlagsbransjen må være kreativ for å henge på og gjøre seg selv tilgjengelig. Samtidig kan de ikke vær redde for å holde fast på papirboken, de må selge den for det den er verd. Ingen ting er som ei god (papir)bok! Har forlagsbransjen seg selv å takke? Bøker er dyrt, på nettet er det billig, fildeling er enda billigere! Kan forlagsbransjen være litt Ole Brum, ja takk både papir og elektronisk?

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s